blank

Cum prevenim parodontoza?

blank

Parodontoza, cunoscută și ca “boala dintilor frumoși”, a început să fie din ce în ce mai prezentă în rândul tinerilor, acest semnal de alarmă fiind auzit clar de medicii stomatologi din întreaga lume.

Este foarte important ca și pacienții să conștientizeze acest pericol și să facă tot posibilul pentru prevenirea apariției acestei boli. 

Uneori simptomele apar abia în stadiile mai avansate, așadar prevenția și controlul stomatologic regulat sunt esențiale.

 

De ce este esențial să prevenim parodontoza?

Parodontoza este categoric tipul de afecțiune orală pe care toți pacienții afectați își doresc să o fi prevenit, deoarece, în stadiu avansat, duce la căderea efectivă a dinților.


Este esențial să prevenim parodontoza pentru ca această afecțiune este dificil de tratat în stadii foarte avansate, uneori singură soluție fiind extracția dinților afectați.


Prevenind parodontoza, vă asigurați că dinții dumneavoastră vor rămâne pe poziții, un timp cât mai îndelungat.
Sănătatea orală influențează pozitiv sănătatea întregului organism.
Prezența dinților naturali în cavitatea orală, cât mai mult timp, contribuie la:
• nutriția corectă și sănătoasă;
• aspectul fizic armonios;
• păstrarea tinereții trăsăturilor;
• zâmbetul frumos;
• starea psihică de bine.


Dinții sunt principalii actori pe scena zâmbetului oricui. Iar zâmbetul frumos ne aduce bucurie, optimism, o viață socială activă și admirația celor din jur.

Cum apare parodontoza?

Ca să înțelegem modul în care poate fi prevenită, trebuie să analizăm mecanismul declanșator al acesteia.

Cavitatea orală este poarta principală de intrare a bacteriilor în organism.

Principalul factor de apariție a parodontozei este placa bacteriană.

Este important să știm ca placa se poate depune și pe implanturi dentare, lucrări protetice fixe sau mobile, aparate ortodontice, sau obturații (plombe) dentare.

Inițial, placa este suficient de moale pentru a putea fi îndepărtată mecanic, prin periajul dentar. În 48 de ore, începe să se întărească, iar în 10 zile se transformă în tartru.

Trebuie avut în vedere faptul că depunerea plăcii începe la numai o oră de la periajul dentar. La 24-48 ore grosimea peliculei crește de până la 10 ori.

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, albă sau galbenă, care se depune în mod natural pe suprafața dinților, formată din bacterii colonizatoare care încearcă să penetreze suprafața fină a dinților.

Bacteriile folosesc glucidele din alimente pentru a produce acizi ce pot irita gingiile și pot afecta smalțul dentar, cauzând deasemenea formarea cariilor.

Toxinele produse de bacterii pot provoca dilatarea vaselor sangvine în regiunea afectată, cauzând inflamarea și lezarea țesutului gingiilor.

La rândul său, acest fenomen poate cauza sângerarea gingiilor în timpul periajului.

Așadar, atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți, nestingherită, gingiile, treptat, se infectează, ducând la apariția gingivitei.

Gingivita netratată duce la parodontoză.

blank

Cum prevenim parodontoza?

 Uneori, parodontoza nu poate fi efectiv prevenită 100%, existând și cazuri în care factorii declanșatori sunt de neînlăturat, precum:
• factorii genetici ;
• anumite afecțiuni medicale, precum diabetul și HIV, ce afectează sistemul imunitar, rezultând în pierderea elasticității gingivale;
• tratamentele cu tetraciclină, chimioterapia;
• la femei, schimbările hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei.
Dar dacă aveți norocul de a vă afla printre persoanele ce nu sunt predispuse la apariția parodontozei, o puteți preveni cu maxim succes.
Succesul prevenirii acestei afecțiuni constă într-o igienă buco-dentară adecvată și în vizitele periodice la cabinetul medicului.
Dar principalii factori implicați dealtfel în profilaxia oricărei afecțiuni orale sunt aceștia:

  1. Efectuarea consultații lor stomatologice regulat, odată la 6 luni
blank

Cum prevenim parodontoza?
Această boală poate fi prezentă în stadii incipiente, fără simptome evidente, care să poată fi observate de pacient.
Prin urmare, cum prevenim parodontoza cel mai eficient? Prin prezentarea la consulturile stomatologice regulate.
Dacă până acum ați neglijat acest aspect, este momentul să înlăturați acest obicei periculos pentru sănătatea dumneavoastră.
Afecțiunile precum parodontoza sunt foarte simplu de prevenit și greu de vindecat în stadii avansate.
Teama de stomatolog, împământenită în trecut, nu mai are nici o rațiune în prezent.
Medicina zilelor noastre este conservativă, extracțiile dentare și intervențiile chirurgicale sunt efectuate doar ca ultimă alternativă.
Stomatologia modernă se bazează foarte mult pe prevenție și educarea pacienților.

blank


Medicina stomatologică a evoluat, clinicile moderne din ziua de azi efectuând tratamente fără durere, fără sângerări, anestezii fără ac și intervenții chirurgicale fără tăieturi.
Vă invităm în Clinicile Dentare Unident Tulcea și Galați, în cabinetele noastre ultramoderne, pentru a fi tratat de medici blânzi și foarte bine pregătiți.
O să aflați aici că tratamentele noastre sunt efectuate cu cele mai noi aparaturi în domeniu, cu cele mai performante materiale și prin folosirea de tehnici revoluționare.

blank
  1. Igiena orală corectă:
  • periajul dinților de două ori pe zi: dimineața și seara. Este esențial ca periajul sa fie efectuat prin mișcări corecte, ce acoperă întreaga cavitate orală și pentru o durată de timp suficientă pentru îndepartarea tuturor bacteriilor.
  • schimbarea regulată a periuței de dinți.
  • pasta de dinți ar trebui sa conțină ingrediente de cea mai bună calitate, cu proprietăți antiseptice și antibacteriene.
blank
  • utilizarea aței dentare. Aceasta curață zonele strâmte dintre dinți, unde perii periuței nu ajung, iar tartrul și bacteriile se dezvoltă în voie. Peria interdentară este deasemenea indicată, pentru curățarea spațiilor dintre dinți, și de sub lucrarile protetice care acumulează resturi alimentare.
  • utilizarea apei de gură după fiecare masă îndepartează resturile alimentare și bacteriile.
  1. Adoptarea unui stil de viață sănătos:
  • nutritie sănătoasă. Este importantă alimentația sănătoasă, ce conține cât mai puține zaharuri și alimente foarte procesate, ce aduc un slab aport vitaminic organismului, (dulciurile, produsele fast-food). Pentru menținerea sănătății orale sunt indicate fructe și legumele bogate în Vitaminele A, C și D, fosfor și fluor.
blank

Deasemenea, laptele și iaurtul sunt bune pentru dinți, determinând o secreție abundență de salivă, iar calciul din acestea ajutând la protejarea dinților prin combaterea carențelor de minerale.

  • evitarea stresului.

Depresia, în mod indirect, conduce la o lipsă de grijă pentru propriul corp, inclusiv a cavității bucale. Deasemenea, poate cauza boli ce favorizeaza apariția parodontozei.

Specialiștii Clinicilor Dentare Unident iși pun în serviciul dumneavoastră, al pacienților noștri, vasta experiență și foarte valoroasa lor expertiză medicală, pentru ca dumneavoastra să aveți un zâmbet frumos și sănătos!

blank

Te AScultăm

blank