blank

Când este cu adevărat necesară radiografia dentară panoramică ?

blank

Te-ai întrebat de multe ori dacă radiografia dentară panoramică recomandată de medicul tău stomatolog chiar este necesară?

Ce se poate schimba în cele 6 luni trecute de când ai făcut-o pe ultima?

Sau, dacă ai ajuns la medic acuzând o durere, de ce are acesta nevoie de radiografie dentară panoramică, dacă tu ştii exact zona unde te doare şi o radiografie retroalveolară ar evidenţia fix problema existentă?

Consideri ca radiaţiile provocate de radiografia dentară panoramică sunt prea mari şi nu înţelegi de ce se ţine cont de asta şi nu se străduiește medicul să lucreze în baza unei radiografii retroalveolare?

Să aflăm împreuna care este adevărul şi cum se justifică acesta.

Despre radiografia dentară panoramică

blank

Acest tip de investigaţie radiologică dentară rezultă în obţinerea unei imagini de ansamblu, a întregii cavităţi orale şi a formaţiunilor anatomice din zonă: dinţi, maxilare, sinusuri şi articulaţii oro-temporo-mandibulare.

Spre deosebire de aceasta, radiografia retroalveolară prezintă doar doi sau trei dinți şi rădăcinile lor.

Dacă în trecut, radiografia panoramică era considerată net inferioară din punct de vedere al detaliilor evidenţiate, faţă de cea retroalveolară, în prezent, echipamentele radiologice de nouă generaţie schimbă situaţia.

În prezent, radiografia dentară panoramică în forma digitală, prelucrată computerizat, are o calitate excelentă, detaliile reprezentate în ea fiind deosebite.

Când este necesară radiografia dentară panoramică?

Radiografia dentară panoramică este indicată ca fiind necesară în diverse situaţii, în funcţie de fiecare caz în parte, unele dintre cele mai importante fiind următoarele:

  • În cadrul consultului stomatologic regulat, o dată la şase luni sau minim o dată la un an, dacă ai implanturi inserate.

În primul rând, radiografia dentară panoramică va stabili nivelul osului din jurul implanturilor.

Dar situaţia implanturilor depinde şi de starea generală a sănătăţii orale.

Pentru depistarea din timp a oricăror afecţiuni orale ce pot influenţa stabilitatea implantului în os, este necesară evaluarea radiologică a dinţilor, maxilarelor, sinusurilor şi articulaţiilor mandibulare, în ansamblu, regulat. 

Prevenţia este foarte importantă, mai ales în cazul tratamentelor de implantologie, care reprezintă o investiţie deosebită, ce trebuie protejată.

  • În cadrul consultaţiei stomatologice, atunci când există o durere puternică, sau pentru rezolvarea diverselor probleme de sănătate orală.

Da, este posibil să simţi de unde provine durerea şi da, medicul poate depista o anumită problemă la examinarea vizuală, dar totuşi, nimeni nu îşi poate asuma riscul de a trata o afecţiune fără a fi 100% sigur că ştie ce alte probleme ar putea determina durerea.

Chiar şi pentru tratarea unei mici probleme, trebuie observată radiologic întreaga cavitate orală, pentru a exclude prezenţa unor infecţii nedepistate, chisturi, fracturi, sau a oricăror alte probleme.

blank

Nu putem trata un dinte, ca şi cum ar fi singur şi independent. Acesta este parte a unui ansamblu foarte complex şi trebuie privit ca atare.

În urma radiografiei dentare panoramice, se poate întocmi un plan de tratament complet, pentru rezolvarea tuturor problemelor stomatologice, într-o ordine corectă, a urgenţei lor, fapt ce va duce la eliminarea durerilor şi tratarea altor afecţiuni existente, încă din stadiu incipient.

  • Înainte, pe parcursul şi după tratamentele ortodontice.

Înaintea tratamentului, acest tip de radiografie are rolul de a stabili starea de sănătate a fiecărui dinte în parte, căci aparatul dentar se plasează doar pe dinţi perfect sănătoşi.

Vizualizarea poziţiei fiecărui dinte pe arcadă şi în acelaşi timp a tuturor dinţilor în ansamblu ajută medicul să planifice mecanica mişcărilor la care vor fi supuşi dinţii, pentru a fi îndreptaţi şi aliniaţi corect.

În timpul tratamentului, poate fi necesara radiografia pentru ca medicul să se asigure că direcţia dinţilor este corectă şi forţele de mişcare sunt dozate corespunzător.

După tratamentul ortodontic, radiografia dentară panoramică va fi necesară pentru a observa dacă fiecare dinte în parte a ajuns exact în poziţia dorită şi dacă osul se reface corespunzător în poziţiile ocupate anterior de dinţi.

Radiografia dentară panoramică este periculoasă pentru sănătate?

Radiografiile dentare nu mai sunt ce au fost în trecut.

Medicina a evoluat spectaculos în ultimii zeci de ani. Tehnologiile utilizate în stomatologie sunt atât de evoluate, încât am ajuns unde acum 50 de ani doar visam să fim.

Radiologia digitală, computerizată, din zilele noastre, este posibilă prin utilizarea de echipamente radiologice ultra-performante.

În prezent, dozele de radiaţii sunt foarte scăzute şi pot fi adaptate fiecărui caz în parte, în acest fel poţi fi sigur că vei primi fix cantitatea de radiaţii absolut necesară pentru realizarea radiografiei tale.

Tot ce trebuie să faci, pentru sănătatea ta, este să alegi cu atenţie centrul de radiologie dentară unde să îţi efectuezi radiografia.

Te aşteptăm în Centrele de radiologie dentară digitală UNIDENT, din Tulcea şi Galaţi, pentru investigaţii radiologice de o claritate excepţională, realizate cu minim de radiaţii.

blank

Te AScultăm

blank