Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK

Stomatologie pediatrică (pedodonție)

Stomatologia pediatrică sau pedodonția este acea ramură a stomatologiei dedicată sănătății orale a copiilor, încă de la vârste fragede până la perioada adolescenței, având ca scopuri principale profilaxia și tratarea dinților de lapte și a celor permanenți.

Stomatologia pediatrică sau pedodonția

 

Dinții de lapte apar în primele 6 luni ale vieții și joacă un rol foarte important în formarea dentiției permanente, de aceea aceștia nu trebuie neglijați sub nicio formă. Dacă până nu de mult dinților de lapte nu li se acorda importanță din cauza faptului că “vor pierde” teren în fața celor permanenți, în zilele noastre situația s-a schimbat. Tocmai pentru că în locul lor vor crește dinții permanenți, dinții de lapte trebuie să fie sănătoși deoarece un dinte de lapte sănătos asigură, la rândul lui, sănătatea și integritatea dintelui permanent.
În jurul vârstei de 6-7 ani dinții de lapte încep să cadă. Fără o îngrijire corespunzătoare a cavității orale (dinți, gingii), copiii se vor confrunta cu diverse afecțiuni care pot cauza dureri și complicații pe termen lung. Din păcate, în zilele noastre, cariile temporare sunt de 5 ori mai des întalnite decât astmul. Tocmai de aceea măsurile profilactice trebuie luate din timp.
Întâlnirile timpurii cu medicul pedodont sunt foarte importante, deoarece vor defini comportamentul și percepția copilului vis-a-vis de igiena orală. De asemenea, vor consolida relația pacient-medic, vor crește încrederea copilului față de procedurile stomatologice și vor îndepărta pas cu pas teama de dentist.
Este recomandat ca prima vizită în cabinetul stomatologic să coincidă cu eruperea primului dinte. Astfel medicul pedodont va putea supraveghea formarea dentiției, sesiza potențiale probleme și corecta din timp.

Tratamente și investigații dentare în stomatologia pediatrică

 

Ca în orice domeniu medical și în cazul stomatologiei pediatrice profilaxia joacă un rol esențial, tratamentele profilactice fiind la fel de importante ca și tratarea afecțiunilor în sine. Printre tratamentele dentare și investigațiile pe care specialiștii noștri le efectuează micilor pacienți, enumerăm:


 • Sigilarea dentară – procedură rapidă, nedureroasă, pentru care nu se folosește freză sau anestezie și care presupune aplicarea unui material plastic pe molari și premolari, cu scopul de a proteja smalțul de caria dentară

 • Fluorizarea – aplicarea la nivelul întregii danturi de substanțe de uz stomatologic cu diverse concentrații de fluor, în vederea activării procesului de remineralizare a structurii dentare, pentru a preveni, bineînțeles, apariția cariilor

 • Extracțiile dinților temporari – se practică în momentul în care dinții permanenți nu sunt așezați direct sub dinții de lapte și este împiedicată buna lor creștere

 • Tratamentul cariilor – inclusiv dinții de lapte pot avea carii, iar lăsate netrate acestea vor dăuna și dinților permanenți

 • Frenectomia – presupune înlăturarea țesutului moale (fren) regăsit în cavitatea bucală, care are rolul de a restricționa mișcările făcute de limbă. Scopul acestei interveții este de a se obține o poziționare corectă a danturii. Procedura este una simplă și rapidă, efectuându-se cu anestezie locală și cu ajutorul laserului.
 • Aplicarea coroanelor dentare pedodontice – acestea opresc răspândirea cariilor și se aplică în urma unor tratamente efectuate dinților de lapte

 • Tratamente specializate de îndreptare a dinților (ortodonția) – tratarea anomaliilor de erupție, alinierea dinților etc.

 • Investigații radiologice minim-invazive – acestea se efectuează în condiții de maximă siguranță, doza de radiații fiind adaptă la statura pacienților

 

Intervenții și tratamente fără durere

 

Echipamentele performante, tehnologiile inovatoare, precum și echipa medicală experimentată asigură succesul intervențiilor.
Una dintre tehnologiile care ajută copiii să-și învingă teama de dentist și le oferă o experiență mai placută în cabinet, este tehnologia laser. Procedurile dentare cu laser sunt lipsite de reacții adverse. În plus, au numeroase atribute prin care înlătură teama copiilor:


 • fără durere

 • fără ace și injecții

 • fără sângerare

 • fără risc de infectare

 • fără vibrații, fără freză

 • vindecare accelerată

 • ședințe de tratament mai scurte

 

Un serviciu medical, deosebit de important și unic în Brașov, Buzău, Galați și Tulcea, dedicat micilor pacienți cu teamă de dentist sau cu dizabilități, este analgosedarea. Analgosedarea este o procedură care este efectuată de către o echipă medicală ATI. Astfel, tratamentele dentare se desfășoară în timp ce copiii dorm, fără ca aceștia să simtă durere sau teamă. Cu ajutorul acestei practici, copiii se trezesc, de cele mai multe ori, cu toate problemele dentare rezolvate într-o singură sesiune.

Pepper și interacțiunea cu copiii

 

La Unident, copiii și adolescenții au parte nu doar de o bună îngrijire dentară, dar și de o abordare plină de blândețe. Comunicarea este una adaptată vârstei lor, în așa fel încât aceștia să pășească cu încredere în cabinetul dentar și să se bucure de o adevărată experiență.

Mai mult decât atât, robotul umanoid Pepper, extrem de empatic și șugubăț, îi va întâmpina pe copii la intrarea în fiecare clinică, le va răspunde la întrebări în spiritul său jucăuș și chiar îi va invita la dans sau la joacă în spațiile special amenajate pentru ei.
Simpatic și interactiv, Pepper crează secvențe de neuitat, ajutându-i, totodată pe cei mici să-și invingă teama de dentist.

Programează-te acum